Zuiver voor je gezondheid

"Het is 6 uur 's ochtends en ik check nogmaals het weerbericht. We hebben 10 mensen klaar staan die komen helpen om Echinacea te oogsten. Nu maar hopen dat het weer meewerkt. Het was droog met een klein windje, afgelopen nacht. Een goede start, maar in Engeland kan alles gebeuren met het weer in de zomer. Het weer is cruciaal. De planten moeten droog zijn als we ze van het land halen. Zowel voor de verse Viridian tincturen als voor de olie infusies die we gebruiken voor de Viridian balsems.

Bezoekers aan onze kwekerij vragen mij vaak wat wij doen om onkruid en ziektes tegen te gaan. Eerlijk gezegd hebben we er weinig last van. Kruiden zijn niet zo vatbaar als sommige andere landbouwproducten en bovendien gaat het er in biologische landbouw vooral om om de aarde optimaal te voeden zodat er gezonde planten op groeien die van nature resistenter zijn tegen ziektes.Onkruid is, na het weer dan, de grootste uitdaging voor ons. We proberen de planten zo te telen dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien, maar weinig ruimte overlaten voor onkruid. In de afgelopen jaren hebben we voor elk van de kruiden die hier groeit een soort van optimale 'leefruimte' gecreëerd.
Voor sommige kruiden gebruiken we daarnaast biologisch afbreekbare folie uit mais en voor anderen een mulch van stro. Dit is een laag met organisch materiaal dat de grond beschermt tegen invloeden die het bodemleven kunnen aantasten.
Niet al het onkruid hoeft natuurlijk bestreden te worden. Onkruid is niets anders dan kruid dat op de verkeerde plek groeit. Zo oogsten we het kleefkruid dat tussen de planten groeit en gebruiken dit in balsems, naast bijvoorbeeld paardenbloemen die we in het voorjaar oogsten en vogelmuur, dat gebruikt wordt in de Viridian balsem voor de onrustige huid.

Afijn, de dag dat ik dit schreef was uiteindelijk een goede dag. We hebben maar liefst 3/4 ton Echinacea planten met de hand uitgegraven, gesorteerd, de wortels gewassen en de planten in stukken verdeeld zodat ze om 3 uur 's middags al klaar stonden voor de tincturen. Net toen we klaar waren barstte de hemel open!"
 

Uit: Blog van Paul Richards, eigenaar van de biologische kwekerij in Herefordshire, Groot Brittannië, waar de kruiden voor Viridian tincturen en balsems groeien. De velden zijn gecertificeerd biologisch.

top